Màfies mediàtiques

Són les 16:15h i els estudiants entren amb comptagotes a l’aula 1 de la facultat ocupada de Ciències de la Comunicació. A dins espera la Laura Bergés, professora de la casa i membre de la televisió lliure Ocupem les Ones. Poc a poc la classe s’omple. La ponent proposa un guió per a la xerrada sobre la distribució del poder entre mitjans de comunicació: parlar primer del sector privat i després del tercer sector. Els alumnes accepten l’esquema i la professora cita a Foucault: “el nostre és un sistema de poder basat, no en la exclusió del poble per part dels poderosos, sinó en la seva inclusió, mitjançant el control…”. Bergés ho relaciona amb els mesuraments d’audiències: localització, acumulació d’informació i anàlisi de les preferències dels consumidors de mitjans.

Sense acabar d’oblidar-nos de la teoria de la conspiració, passem a analitzar la influència de les empreses en la construcció de la realitat que fan els mitjans. Per exemple, el Banc Santander és el principal prestamista del Grup Godó i Canal+ i com a tal compta amb el seu favor. El mateix passa amb els grans anunciants, ja que un mitjà no es pot arriscar a parlar malament d’una empresa que li finança consumint un tant per cent important de l’espai publicitari.

Mitja hora després, la ponent entra a parlar del tercer sector, més conegut com mitjans de contrainformació. Es tracta d’un tipus de mèdia especial: té responsabilitat social com una mitjà públic, però és gestionat per un particular. Sovint, com és el cas d’Ocupem les Ones, són col·lectius socials els que produeixen els continguts i no tenen afany de lucre. Aquesta situació excepcional és un problema pels mitjans no escrits, com ràdio i televisió. La legislació contempla la cessió de freqüències a mitjans del tercer sector només de forma marginal, de manera que les institucions de gestió de l’espai radioelèctric, com el Consell de l’Audiovisual a Catalunya (CAC) tenen via lliure per atorgar les llicències als mitjans privats.

Una ronda de preguntes, i la xerrada acaba passades les 17h, després d’una reflexió sobre, ja no el poder dels mitjans, sinó el poder d’altres actors sobre els mateixos mitjans.


Mafias mediaticas – Castellano

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s