“L’espectacle públic de la violència privada” ha estat la xerrada de la professora Elvira Altés amb un grup d’estudiants a l’aula 5 al migdia. Ha parlat de l’“absència simbòlica” de la dona als mitjans de comunicació mediàtics, és a dir, la poca representació femenina als, diguem-ne, esdeveniments socials importants (recerques científiques, sentències de jutges…). No obstant això, la dona sí que acostuma a aparéixer a les notícies de catàstrofes naturals, guerres… com a víctima. Mentre que les declaracions del homes a situacions límits solen ser racionals i de cerca de solucions, les declaracions que es publiquen de les dones acostumen a ser totalment emocionals (“Pensava que moriria…”). També cal afegir que la dona surt molt als mitjans com a imatge-objecte sexual publicitari (no oblidem les págines de “contactes” dels diaris).
Altés ha donat importància al tractament de la violència de gènere als mitjans. Avui dia se centren en entrevistes a la dona maltractada, deixant de banda l’home maltractador, sota una ombra que és més bé un vel que el tapa i el protegeix de les acusacions de la societat. El mateix passa amb la prostitució (els debats se centren en les prostitutes, mai en els clients ni en els proxenetes) i amb el turisme sexual.
Altés ha definit “succés” com a un fet inevitable, imprevisible i incomprensible. Si tenim en compte que els casos de violència de gènere solen sortir encapçalats com a “sucessos”, cal que ens preguntem si els periodistes som rigorosos amb els termes que emprem. Elvira Altés s’indigna cada cop que escolta o llegeix: “Una dona ha mort víctima de…”; i exigeix que es parli amb propietat: “Un home ha matat una dona…”. A més, ha assegurat que amb el tractament estereotipat que se li dóna a la violència de gènere, els mitjans arriben a la “panxa”, aconsegueix conmoure, però no arriba a on deuria arribar: a la ment, per fer-nos reflexionar. Altés ha lamentat que encara es troba a faltar homes que protestin contra aquesta forma de masclisme.
Com bé ha dit, la violència de gènere és un problema dels homes que pateixen les dones.